τα Θυμιανά !

Άγιος Ευστράτιος Θυμιανών

Η κωμόπολη των Θυμιανών είναι το μεγαλύτερο χωριό της Χίου, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Αγίου Μηνά. Επίνειο του θεωρείτε η Αγία Ερμιόνη , όπου και βρίσκεται μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο. Κοντινές παραλίες είναι ο Μέγας Λιμνιώνας και ο Καρφάς, περιοχή με ιδιαίτερη τουριστηκή ανάπτυξη. Το χωριό είναι γνωστό για την κοκκινωπή πέτρα που παράγει , την λεγόμενη θυμιανούσικη πέτρα , που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την κατασκευή των αρχοντικών στο διπλανό κάμπο. Διάσημη γιορτή είναι η μόστρα των Θυμιανών , τις απόκριες, με άρματα και παραδοσιακούς χορούς του χωριού (ταλίμι).

Στα θυμιανά γεννήθηκε ο Ιωακείμ Στρουμπής (1880-1950). Ελληνας. θεολόγος και αντιστασιακός που διετέλεσε Επίσκοπος Αδραμερίου .Μητροπολίτης. Καρδαμύλων και Μυτροπολήτης Χίου .

ο Άγιος Ευστράτιος , προς τιμήν του οποίου έχει αναγερθεί η Εκκλησία του χωριού, είναι ένας εκ των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, που έζησαν επί Διοκλητιανού, στο Σεμέντερε της Καππαδοκίας . Ο Ιερός Ναός, θεμελιώθείς το 1980 περικαλλής για την κόκκινη πέτρα του επιβλητικός, αποτελεί καύχημα του νησιού. η Μνήμη του Αγίου Ευστρατίου εορτάζεται στις 13 Δεκεμβρίου, μαζί με τους Αγίους Αυξέντιο, Ευγένιο, Μαρδάριο και Ορέστη. Τα τίμια Λείψανα των Αγίων Ενδόξων Πέντε Μαρτύρων , βρίσκονται στον ομώνυμο Ι.Ν. Πολυστύλου Καβάλας.

Άγιος Ευστράτιος Θυμιανών